fbpx

Intervjuu vahetusõpilase Lisaga!

Intervjuu vahetusõpilase Lisaga Saksamaalt! 

 

Räägi veidi oma Saksa- ja Eesti-taustast.

Ma tulen Saksamaalt ning olen sakslane. Mulle väga meeldib skautlus aga olen huvitatud ka kunstist ja kokkamisest ning küpsetamisest. Ma olen väga vaimustatud pizzast aga eestlastele pean kahjuks ütlema, et minu pizzast ananassi kindlasti ei leia. Veel meeldib mulle lugeda raamatuid ja ka ise proovida kirjutada. Kodumaal veedan palju aega pere seltsis ning muidugi meeldib mulle ka sõpradega erinevaid asju teha. Nagu noored ikka, siis kuulan ka palju muusikat ning salasoov on proovida ära õppida ka ühte muusikainstrumenti mängima.

Kust tuli mõte olla üks aasta vahetusõpilane?

Mõte tuli sellest, et minu vanem õde oli vahetusõpilane Taanis ning ma jälgisin tema vahetusaastat lähedalt ja mulle see idee meeldis. Seejärel hakkasin internetist otsima lisainfot ning jälgima erinevaid vahetusõpilasi ning mõte sai jumet juurde ja lõpuks tuli teha see kõige raskem otsus – ehk välja valida see riik, kuhu ma siis lõpuks lähen!

Mis oli see, mis sind just siia meelitas?

Ma teadsin, et soovin vahetusaastale minna põhja poole ning kogeda vahetusaastal külma ja lund. Töötasin läbi riigid nagu Norra, Rootsi ja Soome aga ei leidnud kohe seda klikki. Seejärel jõudsin Eesti peale ning see paelus mind kohe, kui edumeelne väike riik. Järgmisena võtsin ette paar sammu tagasi ning töötasin läbi ajaloo kuni tänapäevani ja hei-hopsti – nüüd olengi Eestis!

Mis on peamised erinevused meie kultuuride vahel?

Esmapilgul tundub, et suuri kultuurierinevusi polegi aga kui vaadata lähemalt, siis leiab muidugi hulk erinevusi. Esimesena tuleb pähe selline tähelepanek, et eestlased on väga uhked selle üle, et ollakse eestlased ja vaba rahvas, omal maal. Saksamaal ei pane sellist patriootlikust väga tähele. Teisena pean ära märkima, et eestlased on väga musikaalsed ning see on lahutamatu osa Teie kultuurist. Pea kõik minu Keila Kooli klassikaaslased tegelevad aktiivselt laulmise ja muusikaga. Ka mulle meeldiks ära õppida ühe muusikariista mängimine ja panna ennast proovile muusikas.

Mis on sind Eesti kooli juures üllatanud või mõtlema pannud? Mis on nende kahe riigi koolisüsteemi peamised erinevused?

Ütlen kohe ära, et mind üllatas kaks asja – hindamine ja tehnoloogia kasutamine õppeprotsessis. Meil Saksamaal on nii, et koolihinne 1 on kõige parem hinne ja siin on täpselt vastupidi. Tehnoloogia kasutamises osas tunnistan, et Eesti on selles arengus palju kaugemale jõudnud. Minu Saksamaa õpetajad ei suudaks hetkel isegi infot kooli kodulehele ülesse panna aga muid suuri erinevusi ma kahe riigi koolisüsteemi vahel.

Kas oled endale selle vahetusaasta osas konkreetseid eesmärke seadnud?

Ma tõepoolest väga tahan ära õppida eesti keele ning ma soovin saada endale veel ühe perekonna, päris oma Eesti perekonna, kellega tunnen ennast nagu pereliige. Need on minu kaks peamist eesmärki.

Kui palju uusi sõpru oled endale leidnud? Kas Eesti noortega on lihtne kontakti saada?

Ma olen saanud oma esimesed Eesti sõbrad ja seda just koolist. Et leida sõpru Eestist, tuleb pingutada, sest eestlased ise on natuke ujedad ja ei pruugi ise Sinu juurde tulla! Kord kui kontakt on juba saavutatud, siis on kõik lihtsam. Eesti noored räägivad väga head inglise keelt ning mõned suudavad suhelda ka saksa keeles.

Eestlaste kohta öeldakse sageli, et me oleme reserveeritud ja kinnised. Kas see vastab tõele?

Kuigi kontakti loomine võib olla raske aga see ei pruugi olla lihtne ka mujal. Enne Eestisse tulekut kartsin, et see saab olema raske ja inimesed siin kinnised. Samas need eestlased, kellega olen suhelnud, on väga avatud ja sõbralikud ning mulle väga meeldib nendega suhelda.

 Meie jälle peame sakslasi väga distsiplineerituks ja hästi organiseerituks. Kas see vastab tõele?

Siinkohal saan rääkida ainult endast ja tõepoolest mulle meeldib olla organiseeritud ja distsiplineeritud. Kui mulle öeldakse, et jookse 4km, siis lähen kohe liikvele või kui ma pean õppima teksti pähe, siis võin mina just olla see esimene, kellel esimene lause juba pähe õpitud.

Kuidas sulle siinne ilm meeldib?

Oih, mulle väga meeldib. Mulle meeldib külm ja karge ilm. See on minu ilm ja mulle meeldib õues värskes õhus viibida ja pikalt jalutada.

Oma programmi viimased 7 kuud hakkad Sa elama uues perekonnas. Millist perekonda Sa endale soovid?

Mul ei ole liiga suuri ja kõrgeid ootusi. Küll aga arvan, et üks vahetusõpilast majutav vastuvõttev perekond peab olema avatud suhtumisega, olema huvitatud kultuuridest ja muidugi sellest, et nende perega liitub veel üks liige – mina  Alguses küll võõras aga aja jooksul täiesti oma pere liige.

Sinu vahetusaasta lõpeb 2021. juunis. Mis sa arvad, mida kindlasti selle kogemuse koht teistele räägid?

Ma olen Eestis olnud kolm kuud ning iga kord, kui räägin sõprade või peredega kodumaal, siis küsitakse ikka, et kuidas Sul ka läheb? Ma ütlen alati, et see on uskumatult põnev kogemus ja mulle väga meeldib Eestis. Olen kindel, et nii ka jätkub! Eesti on üks lahe koht!